Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας και τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της.
Μπορείτε να ρυθμίσετε τις επιλογές σας για τα cookies χρησιμοποιώντας τις καρτέλες στο αριστερό μέρος.
Δίπλες και ξεροτήγανα, ραντιστά (φακές με ψιλοτριμμένο ζυμάρι και ξύδι)
Ντολμάδες (με αμπελόφυλλα, λάχανο ή κολοκυθοανθούς)
Κατσίκι γεμιστό με ρύζι, συκωταριά ψιλοκομμένη και μπαχαρικά (“λαμπριανός”)
1. Πουγγιά
Υλικά:
Για τη ζύμη:
½ κιλό αλεύρι, 3 κουτ. της σούπας λάδι, 1 κουτ. του γλυκού αλάτι, 1 αυγό, χυμό από ένα λεμόνι, λίγο νερό
Γέμιση αλμυρή:
Κοπανιστή, 1 αυγό, λίγο νερό, λίγο δυόσμο
Γέμιση γλυκιά:
Χλωρή, λίγο κανέλα, λίγο ζάχαρη, λίγο γάλα
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε σε ένα μπωλ τα υλικά της ζύμης, από τα στερεά προς τα ρευστά και ζυμώνουμε ώστε να γίνει αφράτη ζύμη (όχι πολύ σφιχτή). Την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τα οποία ανοίγουμε στην συνέχεια πιέζοντας τα ώστε να γίνουν στρογγυλές πιτούλες.
Τοποθετούμε τη γέμιση της αρεσκείας μας στη μία πλευρά του κύκλου απλώνοντας την χωρίς αυτή να φτάσει στις άκριες. Κατόπιν διπλώνουμε την πιτούλα και πιέζουμε τις άκριες της ζύμης για να κλείσει και τσιμπάμε τη ζύμη στο ημικύκλιο της για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα φύγει η γέμιση εν’όσο θα τηγανίζεται.
Τις ρίχνουμε στο τηγάνι σε καυτό λάδι για να ψηθούν. Τις γυρνάμε και μόλις ροδίσουν τις βγάζουμε τοποθετώντας τες σε αποροφητικό χαρτί.
Τέλος, χύνουμε λίγο αστυπαλίτικο μέλι
2. Κιτρινοκούλουρα
Υλικά:
10 κιλά αλεύρι, φρέσκια μαγιά (τόση ώστε ν’ αντιστοιχεί στα 10 κιλά αλεύρι), 1 ½ κιλό βούτηρο φυτίνη, 3 χλωρές, 2 λίτρα γάλα, 2 γραμμαρια ζαφορά (τριμμένη και διαλυμμένη στο γάλα), αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά, ξεκινώντας από τα στερεά και λίγο-λίγο προσθέτουμε τα ρευστά.
Πλάθουμε κουλούρια κάνοντας μπαστουνάκια και τα ενώνουμε ώστε να γίνει κυκλάκι στο μέγεθος ενός πιάτου καφέ. Τα τοποθετούμε σε πετσέτες και περιμένουμε ν’ανέβει η ζύμη. Μόλις φουσκώσουν ψήνονται στο χτιστό φούρνο.
Αφού ψηθούν περιμένουμε να κρυώσουν. Πρέπει να ξαναμπούν στον φούρνο για να πάρουν τη μορφή παξιμαδιού, με τη διαφορά ότι ο φούρνος ο χτιστός έχει σβήσει. Η πυρά του κάρβουνου θα φρήζει το κιτρινοκούλουρο για αρκετές ώρες.
Για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, παίρνουμε ένα απ΄αυτά το βάζουμε κοντά στο αυτί πιέζοντας το. Αν ο ήχος ικανοποιεί την αίσθηση του αφράτου σπασμένου παξιμαδιού, τότε το κιτρινοκούλουρο είναι έτοιμο. Μόλις κρυώσουν τοποθετούνται σε μεγάλους τενεκέδες και τους κλείνουμε αμέσως. Ετσι διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα.
Γαστρονομικά Παραδοσιακά Προϊόντα
Πουγκιά” (τυρόπιτα με κοπανιστή και μέλι)
Λαμπρόπιτες ( πίτα με αυγό ,χλωρή και ζαφορά που φυτρώνει στα βουνά της Αστυπάλαιας)
Κιτρονοκούλουρα (με χλωρή και ζαφορά), λαμπρόπιττες
Ξυαλίνα (τύπος γιαουρτιού)
Λαδοτύρι, μυζήθρα σε καλαθάκι, “Χλωρή” (τυρί)
Γλυκά του κουταλιού (κυδώνι, σύκο, νεράντζι, περγαμόντο)
εκλεκτό μέλι του νησιού με εκπληκτική γεύση και άρωμα από θυμάρι.
Mariakis Luxury Studios Αστυπάλαια
Διεύθυνση: Μαριάκης Μιχάλης
Αστυπάλαια, Χώρα
Email: info@mariakis.gr
mariakishotel@gmail.com
Tel 1: +30 6949473947
Tel 2: +30 6946003590
Μετρητοίς και κατάθεση
Πιστωτική/Χρεωστική κάρτα
PayPal
ΜΗΤΕ : 1468Κ132Κ0485701
© Copyright 2018 Mariakis Luxury Studios. All Rights Reserved. Created by Abouthotelier.com
Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας και τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της.
Μπορείτε να ρυθμίσετε τις επιλογές σας για τα cookies χρησιμοποιώντας τις καρτέλες στο αριστερό μέρος.
Τα Απολύτως Απαραίτητα Cookies πρέπει να είναι ενεργοποιημένα διαρκώς ώστε να μπορούμε να αποθηκεύουμε τις ρυθμίσεις σας για τα cookies.
Αν απενεργοποιήσετε αυτά τα cookies, δε θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις ρυθμίσεις σας. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας θα χρειάζεται να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε τα cookies ξανά.
Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Google Analytics για να συλλέξει ανώνυμα δεδομένα όπως ο αριθμός των επισκεπτών σε αυτή και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.
Ενεργοποιώντας αυτά τα cookies μας βοηθά να έχουμε καλύτερη εικόνα της ιστοσελίδας μας.
Παρακαλούμε ενεργοποιήστε τα Απολύτως Απαραίτητα Cookies πρώτα για να αποθηκεύσουμε τις επιλογές σας!
Περισσότερες πληροφορίες για την Πολιτική Απορρήτου